EU

Megszavazta az Európai Parlament: Magyarországot nem tartják teljes értékű demokráciának

A magyar ellenzék politikusai arra kérték az EP-képviselőket és az uniós döntéshozókat, hogy ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez.

2022.09.15 12:58ma.hu

Megszavazták az Európai Parlament képviselői azt a jelentést, amely megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá - írta a Telex.

A jelentést a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő nyújtotta be. Szerdán vitát is tartottak Strasbourgban a jelentéstervezetről, ahol a jelentés tartalmával egyetértő baloldali, zöld, liberális és kereszténydemokrata frakciók elősorolták a magyar kormány alapjogokat sértő intézkedéseit.

Bár a vitán a magyar kormány egyáltalán nem képviseltette magát, a Fidesz és a KDNP EP-képviselői boszorkányüldözésnek minősítették a jelentéstervezetet, mely már a harmadik olyan dokumentum az Európai Parlament előtt, ahol a magyarországi jogállamiság helyzetét kifogásolják. Hasonló álláspontot képviseltek a populista-radikális jobboldal képviselői az Európai Parlamentben: szerintük az uniós intézmények úgy kérik számon a demokratikus értékeket a magyar kormányon, hogy nem veszik figyelembe azt, hogy a választók rendszeresen nagy többséget szavaznak a Fidesznek.

A magyar ellenzék politikusai arra kérték az EP-képviselőket és az uniós döntéshozókat, hogy ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez.

A csütörtökön megszavazott állásfoglalás ugyan semmilyen kézzelfogható következménnyel vagy szankcióval nem jár, de hatással lehet az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményére. A brüsszeli testület ugyanis a napokban dönt arról, hogy elfogadja-e a magyar kormány válaszát és tervezett intézkedéseit a jogállamisági mechanizmus keretében elindított eljárásra – vagy elutasítja, és az Európai Tanács elé viszi az ügyet. Több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás forog kockán, a csütörtöki állásfoglalás után pedig kevésbé lehet kényelmes pozícióban a Bizottság, ha elfogadná a kormány ajánlatát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.