Környezetvédelem

A Párbeszéd zöld energiaforradalmat hirdet

Ennek első és legfontosabb pontja az, hogy az "erdőgyilkos rendeletet" vonják vissza.

2022.08.15 15:01MTI

A Párbeszéd zöld energiaforradalommal segítene a magyar lakosságnak, az ellenzéki párt parlamenti határozati javaslatait a két társelnök ismertette hétfőn Budapesten, online sajtótájékoztatón.

Szabó Rebeka úgy fogalmazott: ma Magyarországon energia- és klímaválság van. Ebben pedig az Orbán-kormánynak súlyos a felelőssége, mert elhitette az emberekkel, hogy a "rezsihazugság" bőven elég arra, hogy megoldja az energiaellátással kapcsolatos problémákat, és a klímaválság megoldásával sem foglalkoztak - mondta.

Az lenne fontos, hogy minden intézkedést az energia- és klímaválságra figyelemmel hozzon meg a kormány - jelentette ki.

Közölte: a Párbeszéd parlamenti határozati javaslatot nyújt be azért, hogy már akár ezen a télen javuljon a magyarok energiaellátása. Ennek első és legfontosabb pontjaként nevezte meg azt, hogy az "erdőgyilkos rendeletet" vonják vissza.

További javaslataikat ismertetve Tordai Bence azt mondta: arra szólítják fel a kormányt, hogy Magyarország energiabiztonságának javítását ne a 20. század technológiáira, hanem a 21. század megújuló erőforrásaira alapozza.

Azt javasolják, hogy a kormány törölje el a szélerőművek telepítését korlátozó szabályokat, vagy legalábbis "észszerű mértékben" határozzák meg a védőtávokat. Szintén töröljék el a napelemes és a földhőrendszereket sújtó "termékdíjnak nevezett különadókat" - mondta, áfacsökkentést is szorgalmazva a területen.

Emellett kezdeményezik, hogy a kormány hozzon létre egy évi legalább 200 milliárd forintos keretet a lakóházak energetikai korszerűsítésére, az iskolákban pedig a szénszünet és a fatüzelésű kazánok helyett hőszivattyúkkal biztosítanák a fűtést.

Tordai Bence arról is beszélt, hogy információik szerint a magyar külügyminiszter az oroszoktól a szükséges 700 millió köbméter gáz helyett csak töredékmennyiségre kapott ajánlatot, miközben "legitimálja Putyin háborús rendszerét".

Jelezte: a Párbeszéd ott lesz szerdán a civilek által az erdőirtások ellen és egy megújuló, fenntartható, zöld energiaforradalom érdekében szerveződő tüntetésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.