Gazdaság-energia

A GVH nem tapasztalta a verseny torzulását a hőszigetelők piacán

Több mint száz piaci szereplőtől gyűjtöttek információt, többek között a piac szerkezetéről, az értéklánc működéséről és az árazásról.

2022.08.07 21:09MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem tárt fel versenyfelügyeleti eljárásra okot adó körülményt a hőszigetelő anyagok piacán júniusban elindított és most lezárt gyorsított ágazati vizsgálata során, de számos, a piac működését javító javaslattal állt elő, amelyek az árak mérséklődését hozhatják - áll a versenyhatóság MTI-nek küldött közleményében.

A GVH nyár elején indított vizsgálatát azzal indokolta, hogy egyes termékek, különösen bizonyos kőzetgyapot, üveggyapot, polisztirol hőszigetelők jelentősen drágultak a közelmúltban. A közel két hónapig tartó vizsgálat során több mint száz piaci szereplőtől gyűjtöttek információt, többek között a piac szerkezetéről, az értéklánc működéséről és az árazásról.

A piac szereplőinek a versenyhatóság azt javasolja, hogy - a jelentősen megemelkedő alapanyagárak ellensúlyozására - fektessenek nagyobb hangsúlyt a hulladékanyagok és a visszagyűjtött termékek termelési folyamatba való bevonására, újrahasznosítására, az ehhez szükséges technológiai háttér kiépítésére.

Az építkezés előtt a háztartásoknak érdemes időben tájékozódni az egyes hőszigetelő anyagok típusairól (EPS, XPS, ásványgyapot), és még a szerződéskötés előtt megvizsgálni mennyire helyettesíthetők az egyes termékek - írták.

A hulladékkezelési koncessziók jogosultjainak a versenyhatóság javasolja a szelektív hulladékgyűjtési rendszer átalakítását, hogy a sztirol és polisztirol csomagolóanyagokat a lakosság több helyen kényelmesen és díjmentesen le tudja adni - áll a közleményben.

A jogalkotók számára a versenyhatóság azt javasolta, hogy a lakás- és épületfelújítási támogatásokkal biztosítsanak stabil keresletet a hőszigetelő termékekre, ezzel kiküszöbölhetők az esetleges szélsőséges keresleti ingadozások - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.