Első szeg...?

Hegedüs Zsuzsa: Robbantani akarok, csinálnom kell valamit, hogy ezt megállítsuk - videó

Az RTL-nek nyilatkozott a legfőbb tanácsos Orbán fajkeveredéses beszédéről.

2022.07.26 18:00ma.hu

A lemondott miniszterelnöki megbízott civil kezdeményezést indít, mert ha szerinte a gazdasági válsággal és az elkeseredéssel ötvözve olyanokat lehet mondani nyilvánosan, mint a kormányfő Tusnádfürdőn, akkor el fog szabadulni a pokol.

Interjút adott az RTL Híradójának Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki kedden nyílt levélben jelentette be lemondását miniszterelnöki megbízotti posztjáról. Döntését levelében azzal indokolta, hogy vállalhatatlannak tartja Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét, amelyben a fajok keveredéséről értekezett.

Hegedüs a Híradónak elmondta, „ami először kivágta nála a biztosítékot, az a homofóbtörvény volt”. A szociológus a tavaly júliusában hatályba lépett, a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett törvényre célzott, amely egyebek mellett megtiltotta 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését az iskolákban és a médiában.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért maradt a posztján, Hegedüs azzal reagált, hogy akkor még nem volt biztosítva a költségvetési forrás a vidék digitális felzárkóztatására, ami a szakember által támogatott egyik program volt.

Hegedüs a korábbi szoros kapcsolatát Orbán Viktorral a homofób törvény óta terheltnek festette le.

Azóta legfeljebb üvöltök a Viktorral, de nemigen találkozunk. Megszűnt az a kapcsolat, hogy megbeszéljük a dolgokat – fogalmazott a szociológus.

Hegedüs szerint Orbán tusványosi beszédének, illetve a benne foglalt faji fejtegetésnek semmilyen üzenete nincs.

Goebbels (Adolf Hitler német diktátor propagandaminisztere – a szerk.) is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet. Ez egy náci beszéd (…) Ami ebben a beszédben volt… egyszerűen nem is értem, hogy volt képes ezt leírni. Mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit. Ez egy tiszta fajgyűlölő beszéd. Ez nem egyszerűen egy diszkriminatív beszéd (…) mindenki aki nem fehér és keresztény, annak nincs helye az emberek között. Ez már vállalhatatlan – mondta a szakember.

Hegedüs magát Orbán Viktor korábbi főtanácsadójának nevezte, ami szerinte azt jelenti, hogy neki semmi köze nem volt a kormányhoz. Hozzátette, az országgyűlési választás napja és a megbízása közötti időben nem kapott fizetést. Állítása szerint nem is kellett elszámolnia senkinek a kormányból, de Pintér Sándorral nagyon jó barátságban volt a közmunkaprogram miatt, amit a belügyminiszter koordinált.

A volt megbízott szerint az elmúlt 1-2 év miatt gazdasági bajok vannak az ország nyakán, és „változatlanul egy fillért nem kapunk” az Európai Uniótól. Hegedüs itt az Európai Bizottság által visszatartott helyreállítási forrásokra gondolt, amit Magyarország a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt nem kapott még meg Brüsszeltől.

Amíg a jogállamiságot nem hozzuk rendbe, nagyon helyes, hogy nem kapunk – tette hozzá.

Orbán tusványosi beszédére visszatérve Hegedüs azt mondta, a nyugat-európai szélsőjobboldal már 15 éve nem mer ilyeneket mondani. Példaként a francia Nemzeti Tömörülés francia elnökválasztás után lemondott elnökét, Marine Le Pent hozta fel, aki apja pártját átvéve betiltotta az etnikumokra vonatkozó negatív kijelentéseket, illetve egy héttel a választás előtt kirúgott egy képviselőjelöltet, mert részegen egy étteremben arabokat szidalmazott.

Hegedüs szerint még Orbán politikai szövetségese, az olasz Matteo Salvini is rájött, hogy ez a fajta beszéd már nem megy át a közvéleményen, pedig őt a politikai porondon belül is őrültnek tartja. A szociológus szerint ennek oka, hogy egyre inkább sokszínűek a nyugat-európai társadalmak. Példaként hozta fel brit Konzervatív Pártot, amely a közelmúltban három színesbőrű miniszterelnök-jelöltet is kiválasztott Boris Johnson lemondott miniszterelnök helyére.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentette meg nyilvánosan a lemondó levelét, Hegedüs azt mondta:

Azért, mert robbantani akarok. Csinálnom kell valamit, hogy ezt megállítsuk. Mert ez egy olyan métely, amit, ha nem állítunk meg azonnal, akkor terjedni fog.

Hegedüs szerint azért veszélyesek Orbán nyilvánosan elmondott szavai, mert az ország visszacsúszott a szegénységbe, már csak Bulgária van mögöttünk a jövedelem tekintetében az EU-ban.

Hogy lehet 240 ezer forint átlagjövedelemből megélni? Ennyit visznek haza az ápolónők, a kezdő pedagógusok. Amikor az elkeseredés mellett ilyeneket szabad mondani, akkor elszabadul a pokol – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e követői a miniszterelnök környezetében, Hegedüs határozott nemmel felelt. De állítása szerint el fog indítani egy olyan civil kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.