Egyre többen élnek élettársi kapcsolatban

Elavult a házasság intézménye?

Egyre többen élnek élettársi kapcsolatban, a házasság intézményét pedig elavultnak tartjuk, de még mindig inkább azt javasoljuk a fiataloknak.

2009.02.20 09:17Népszabadság

Egyre többen élnek élettársi kapcsolatban, ennek ellenére az emberek még mindig házasságpártiak. Sajátos módon még az érintettek körében sem végleges, népszerű életforma az együttélés – ez derül ki Pongrácz Tiborné A párkapcsolati formák változó népszerűsége című tanulmányból. 

Az 1960-as években majdnem minden nő életében legalább egyszer férjhez ment, de még 1990-ben is háromnegyedük megházasodott. 1970 és 2001 között az élettársi kapcsolatok száma megötszöröződött, ugyanakkor a kutatás szerint a párok ezt csak átmeneti életformának, a házasság előszobájának tekinti.

A legfrissebb felmérés szerint az emberek kevesebb, mint 20 százaléka tartja a házasságot idejétmúlt intézménynek, de ez nem jelenti azt, hogy elítélik az élettársi kapcsolatot. 

A ’90-es évek elején 25 százalék állította: mindegy a társadalom szempontjából, hogy egy pár házas vagy együtt él, 10 évvel később már 70 százalék nyilatkozott így. Amikor viszont azt kérdezték, hogy milyen életformát tanácsolnak a fiataloknak, az emberek még mindig házasságpártiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.