Sajtóközlemény

Pályázati hírek

A BM Heros Zrt. vezetésével megvalósult a "Vészhelyzetekben alkalmazható, konténerbe épített, moduláris kommunikációs infrastruktúra és technológia kialakítására és a fejlesztés fenntartására képes kutatási együttműködés létrehozása, valamint prototípus termékcsalád kifejlesztése" című pályázati projekt.

2022.06.30 03:00ma.hu

A BM HEROS Zrt. mint konzorcium vezető, a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft-vel és az Óbudai Egyetemmel közösen közel 1.376 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a "Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések" című pályázati kiíráson. A 2.024 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból nagy mobilitással rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád fejlesztése valósult meg.

Az éghajlatváltozás, a különböző természeti és ipari katasztrófák környezetünkre gyakorolt negatív hatásai egyre markánsabban jelentkeznek és indukálnak új kihívásokat a katasztrófakezelésben, mentésben, megelőzésben résztvevő szervezetek számára. Az újonnan kialakult veszélyhelyzetek operatív és hatékony kezelése érdekében a beavatkozó erő- és eszközállomány minőség- és mennyiségbéli átgondolását szorgalmazzák a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában résztvevő szervezetek (Katasztrófavédelem, Magyar Honvédség, Rendőrség, Önkéntes Civil Szervezetek).

A projekt végrehajtása során a konzorcium nagy sebességű adathálózati eléréssel és adatközponti szolgáltatásokkal rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád tagjait fejlesztette ki, amelyek alkalmasak a természeti, ipari és humán katasztrófák idején az infrastrukturálisan hiányos területeken a védekezésben résztvevő erők, illetve a lakosság infokommunikációs igényeinek kiszolgálására. Rendszerszinten a konténerek képesek minimális idő alatt nagy kapacitással, a legmodernebb IT-felszerelésekkel a helyszínre érkezni és hatékonyan végrehajtani a kárfelszámolást, a lakosság részére infokommunikációs és szükség esetén értesítési-tájékoztatási adathálózatot biztosítani.

A projekt új, komplex infokommunikációs technológiák integrálásán keresztül eddig még nem alkalmazott szolgáltatások biztosítására irányult. A projekt megvalósításával egy olyan katasztrófavédelmi eszköz rendszerbe állítására nyílik lehetőség, amely magasabb szinten képes biztosítani az állampolgárok biztonságát a klímaváltozás, az ipari és természeti katasztrófák által okozott hirtelen kialakuló veszélyhelyzetek esetén is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.