Választás

NVB: több mint húszezer érvényes aláírás gyűlt össze a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében

Sokan támogatták a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért elnevezésű polgári kezdeményezést.

2022.06.23 17:59MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmét sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 20 705 érvényes aláírás gyűlt össze.

Az NVB határozatában rögzítette: a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért elnevezésű polgári kezdeményezést 2019. szeptember 30-i hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A koronavírus-járvány miatt a támogató nyilatkozatok gyűjtését 2021. szeptember 30-áig meghosszabbították.

A szervezők az európai polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött papíralapú nyilatkozatokat - összesen 39 íven gyűjtött, 339 nyilatkozatot - 2021. november 15-én, míg az online formában gyűjtött támogató nyilatkozatokat 2022. április 29-én nyújtották be a Nemzeti Választási Irodához ellenőrzés céljából. A szervezők összesen több mint 22 ezer támogató nyilatkozatot gyűjtöttek.

Az NVI-nek három hónap állt rendelkezésére, hogy valamennyi támogatói nyilatkozatot az uniós és a magyar jogszabályokban meghatározottak szerint tételesen megvizsgálja.

Az aláírások ellenőrzése után az NVI megállapította, hogy a támogató nyilatkozatok közül 20 705 volt érvényes. Az NVB csütörtöki ülésén elfogadta az NVI jelentését az aláírások ellenőrzéséről. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15 750-et jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.