Politika

Nemzetpolitikai minisztérium felállítását sürgeti a Mi Hazánk Mozgalom

Mert a kormány nem válaszol megfelelően a magyarságot érő barátságtalan megnyilatkozásokra.

2022.05.22 06:20MTI

Nemzetpolitikai minisztérium felállítását sürgette szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk Mozgalom egyik politikusa.

Bartha Barna, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője azzal indokolta a felvetést: a kormány nem válaszol megfelelően a magyarságot érő barátságtalan megnyilatkozásokra.

Példaként azt hozta fel: idén már tucatnyi "ellenséges és barátságtalan" lépést tett a román kormány; egyebek mellett állami kézbe vették a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium közel három évszázados, felbecsülhetetlen értékű természettudományi gyűjteményét, és indokolatlanul visszavonták a marosvásárhelyi katolikus líceum működési engedélyét.

Idesorolta a politikus azt is, hogy a napokban a bukaresti külügyminisztérium "hisztérikus kirohanásban" reagált Novák Katalin köztársasági elnök kijelentésére, hogy államfőként kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét.

Bartha Barna a sajtótájékoztatón bírálta a budapesti ukrán nagykövetet, mondván, elérte, hogy ne léphessen fel a margitszigeti szabadtéri színpadon egy korábban Mariupolban koncertező, ezért szerinte oroszbaráttá vált művész.

Egyben felhívta a diplomatát: járjon közbe a Jászberényben dolgozó 5-7 ezres ukrán közösségnél, hogy változtassanak magatartásukon, amellyel mostanra gyakorlatilag élhetetlenné tették a település egyes részeit.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.