Önkormányzat

Többségi tulajdonhoz juthat az állam a debreceni repülőteret üzemeltető cégben

Az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt.

2022.01.27 18:19MTI

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt - döntött csütörtökön a cívisváros közgyűlése.

Papp László (Fidesz-KDNP) az előterjesztés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a repülőtér stratégiai fontosságú a város számára, az állam korábban is támogatta a légikikötő fejlesztését, ezáltal válhatott az 2019-re a térség legforgalmasabb repülőterévé, megelőzve Kassát és Nagyváradot.

A jövőben azonban olyan léptékű fejlesztéseket terveznek, amelyek nem valósíthatók meg komoly állami szerepvállalás nélkül - hangsúlyozta. Felidézte, hogy 2,4 milliárd forintból új tűzoltólaktanyát építenek, speciális repülőtéri tűzoltók állnak munkába, és megkezdődik az új kifutópálya tervezése.

Hozzátette: cserélni kell a repülőtér navigációs rendszerét, de azt csak az új kifutóval együtt lehet megvalósítani, ami önmagában tízmilliárdos beruházás. Ilyen nagyságrendű fejlesztést az önkormányzat nem tudna finanszírozni - indokolta az állami szerepvállalást Papp László.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az állam csak a repülőteret működtető cégben szerez többségi tulajdont, a repülőtéri terület, infrastruktúra továbbra is teljes mértékben önkormányzati tulajdonban marad.

Az előterjesztést az önkormányzati képviselők nagy többséggel fogadták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.