Tragédia

Tudhatták a szülők, hogy allergiája volt az Újpesten meghalt kisfiúnak

A tragédia azzal kezdődött, hogy a kisfiú osztályával együtt az iskolában egy olyan tortából evett, amelyben mogyoró is volt.

2022.01.21 07:32ma.hu

Tudhatták a szülei, hogy ételallergiája volt annak a 7 éves kisgyereknek, aki a napokban halt meg emiatt Újpesten. Az RTL úgy értesült, hogy a szülők tudtak az allergiáról, azt viszont még nem tudni, hogy erre figyelmeztették-e az iskolát. A tragédia azzal kezdődött, hogy a kisfiú osztályával együtt az iskolában egy olyan tortából evett, amelyben mogyoró is volt.

A mogyoróallergiás gyermek emiatt nem sokkal később hányt. A tanárok azonnal értesítették a szülőket, akik érte mentek és elvitték. Egy közeli benzinkútnál azonban meg kellett állniuk, mert a kisgyerek fulladni kezdett. A benzinkút dolgozói hívták a mentőket, akik perceken belül megérkeztek, de nem tudták megmenteni a kisfiú életét.

Az RTL Híradó megkérdezte az iskolát, hogy a szülők értesítették-e őket a kisfiú allergiájáról.

"Nagyon lesújtott bennünket ez a tragikus eset, de a vizsgálatok lezárultáig nem tudok információt, kegyeleti okokból nem tudok interjút adni" - válaszolta az iskolaigazgató.

Mindeközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyértelművé tette, hogy miközben a vonatkozó jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények, vásárolt cukrásztermékek közintézményekbe való bevitelét, de ebben az esetben a gyermekek biztonságáért az intézmény felel. A rendőrség az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoznak.

Csáki Csilla gyermekgyógyász szerint Magyarországon több ezer gyermek él valamilyen szintű földimogyoró-allergiával. Nekik adrenalininjekciót kell magukkal hordaniuk (amelyre egyébként nem vonatkozik a tb-támogatás, így két dózisa is 50 ezer forintba kerül), amelyet az allergiás tünetek esetén azonnal be kell adni, a szülőknek pedig erről mindenképp szólniuk kell.

A hasonló tragédiák megelőzését szolgálhatná az, ha minden közintézményben lenne ilyen injekció, valamint jobban felismernék az emberek a súlyos allergia jeleit. "Az emberek ilyenkor inkább azt várják, hogy elkezd pirosodni, elkezd dagadni, de az a tapasztalat, hogy az igazán súlyos allergiáknál szinte az első tünet az hányás" - mondta a gyermekgyógyász.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.