Koronavírus-járvány

Elhunyt 85 beteg, 14 890 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Hazánkban is erősen terjed az omikron.

2022.01.19 09:33MTI

Magyarországon a beoltottak száma 6 322 905, közülük 6 066 056-an a második, 3 430 445-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 14 890 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 369 974-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 olyan, többségében idős, krónikus beteg, akinek volt pozitív Covid-tesztje, így az elhunytak száma 40 686-ra emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 181 715, az aktív fertőzöttek száma 147 573-ra emelkedett. Kórházban 2645 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Az oltási akció csütörtökön, pénteken és szombaton is folytatódik - írták.

Arra is emlékeztettek, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és csak azoknak lesz érvényes, akik oltottak, illetve harmadik oltásukat is 6 hónapon belül beadatták. Aki szeretné minél előbb felvenni az első vagy a megerősítő, harmadik oltását, előzetes időpontfoglalás nélkül megteheti az oltási akciónapokon, január 21. és 23., illetve január 27. és 29. között, csütörtökön és pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton pedig 10-től 18 óráig.

Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. Az oltópontokon öt vakcina közül lehet választani - tették hozzá.

Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Hangsúlyozták, hogy a megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltással ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

A háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Tudatták azt is, hogy folyamatosan nyitva áll a regisztráció lehetősége és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is.

A kormányzati portálon felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást - ismertették.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (243 830) és Pest megyében (189 763) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (80 742), Hajdú-Bihar (72 988), Bács-Kiskun (71 817), Szabolcs-Szatmár-Bereg (70 190) és Győr-Moson-Sopron megye (69 130). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (28 639).

Hatósági házi karanténban 38 652-en vannak, a mintavételek száma 9 572 149.

Forrás: koronavirus.gov.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.