Koronavírus-járvány

Müller Cecília: nem alakulhat ki nyájimmunitás - videó

A tisztifőorvos arra figyelmeztet, hogy a védőoltás felvétele mellett a higiéniás szabályokat is rendkívül fontos betartani.

2022.01.13 18:27ma.hu

Jön az ötödik hullám, amelyet jelentős mértékben az omikron variáns okoz - mondta az országos tisztifőorvos a TV2 reggeli műsorában. Az omikron variáns enyhébb lefolyású betegséget, náthaszerű megbetegedést vált ki. Az oltottság, az egyén egészségi állapota és immunstátusza is befolyásolhatja, hogy enyhén vagy súlyosabban fog lezajlani a betegség, ugyanakkor e vírusvariáns fertőzőképessége erősebb, tehát sokkal könnyebben lehet elkapni.

A tiszti főorvos arra figyelmeztet, hogy a védőoltás felvétele mellett a higiéniás szabályokat is rendkívül fontos betartani. Az adatok szerint Magyarországon még nincs jelen túlnyomó többségben a vírus e mutációja. Az eddigi megbetegedések 29 százalékáért felelős az új variáns.

A tisztifőorvos nem gondolja, hogy kialakulhat a nyájimmunitás, mivel olyan nagy mértékben változik a kórokozó, hogy inkább az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.