Természetvédelem

Folytatódik a Fertő-tavi gigaberuházási próbálkozás - az újabb tervezet károsabb, mint az előző

Újabb közbeszerzést írt ki a beruházó, megint megtámadta a Greenpeace.

2022.01.08 09:09ma.hu

Megtámadja a Greenpeace a vitatott Fertő-tavi turisztikai gigaberuházásra Szenteste kiírt közbeszerzést. Ez már a második közbeszerzési kiírás, miután az elsőt visszavonta a projekt gazdája, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Ezt a beruházás kritikusai úgy értelmezték, hogy a magyar kormány a választások utánra halasztja az építkezést - de kiderült, hogy nem erről van szó.

A Greenpeace szerint az új kiírás még problematikusabb, mint az első.

- A területek amiket a közbeszerzésben kiírtak az egye s elemekre, mindegyik nagyobb, mint az általunk megtámadott környezetvédelmi engedélyben, illetve vannak olyan elemek például egy 26 lakásos apartmanház, amire egyáltalán nincs környezetvédelmi vagy építési engedély - mondta az Euronews-nak Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője. Ez már azért is problematikus, mert a közbeszerzés megnyerőjének olyasmit kell megépíteni, amire nincsenek meg a hatósági engedélyek -amit főszabály szerint egy kivitelező sem tud garantálni, hacsak nem tudja megjósolni vagy befolyásolni a hatósági döntéseket.

A Fertő-tavon Natura 2000-es területen hajtanak végre egy több mint harminc milliárdos állami turisztikai beruházást, amely ellen folyamatosan tiltakoznak magyar és nemzetközi természetvédelmi és örökségvédelmi szervezetek, illetve legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.