Csalás

Kun-Mediátor-ügy - Tíz év börtönre ítélték Bróker Marcsit

Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra.

2022.01.07 18:46MTI

Tíz év börtönre ítélte első fokon, nem jogerősen D. Sándornét, a Kun-Mediátor-ügy Bróker Marcsi néven elhíresült vádlottját sikkasztás és csalás miatt pénteken a Szolnoki Törvényszék.

A vádlottat emellett több mint 5 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra.

D. Sándorné és a sértettek nem voltak jelen az ítélet kihirdetésekor.

Nádor Zoltán bíró elmondta: a bíróság megszüntette a vádlott ellen 402 rendbeli csalás, 5 rendbeli számviteli rend megsértése, valamint 1-1 rendbeli sikkasztás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt indult eljárást.

Bűnösnek mondták ki ugyanakkor D. Sándornét 325 rendbeli csalás és egyrendbeli sikkasztás bűntettében, amiért 10 év börtönre és 5,4 millió forint pénzbüntetésre ítélték, valamint végleg eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Sem a vádlott, sem a sértettek nem jelentek meg az ítélethirdetéskor - MTI/Mészáros János

A vádlottal és a felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön csaknem 1,6 milliárd forint, a vádlott két hozzátartójával szemben pedig összesen több mint 34 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottat kötelezték arra is, hogy fizessen meg öt sértettnek összesen mintegy 129,3 millió forint kártérítést, míg a további magánfelek által bejelentett kártérítési igények érvényesítését egyéb törvényes útra utasították.

Az ügyészség három munkanapot tartott fenn annak eldöntésére, hogy elfogadja-e az ítéletet. A vádlott védője pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett, így a bíróság döntése nem jogerős.

A törvényszék a másodfokú eljárás befejezésééig fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét, amit a védő tudomásul vett, az ügyészség azonban a vádlott letartóztatásának elrendelése érdekében fellebbezett be, így a kérdésben a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.

A Szolnoki Törvényszék közleménye szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017. június 9-én 767 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat D. Sándorné ellen. A vádirat szerint a vádlott a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként, ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Az ügyész perbeszédében végül 430 rendbeli csalás, egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység, egyrendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt indítványozta a vádlott bűnösségének megállapítását. Az okozott kár összegét az ügyészség 10,8 milliárd forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott által vissza nem térített összeg mintegy 4,7 milliárd forint.

Az ítélet szóbeli indokolása szerint a vádlott banki tevékenységnek álcázott működésével ejtette és tartotta tévedésben a sértetteket, miközben a befektetés kockázatát elhallgatta, és ezen magatartásával mintegy 10 milliárd forint kárt okozott, amely az egyes tényállásokban megállapított mértékben - bizonyos sértettek esetében az ígért hozammal megnövelve - térült meg, 42 sértett esetében azonban csaknem 3,4 milliárd forint kár egyáltalán nem térült meg.

A törvényszék a vádlott büntetőjogi felelősségét 326 rendbeli cselekményben állapította meg, kizárólag azokban a tényállásokban, amelyekben az okozott kár meghaladta az 5 millió forintot. A bíróság a további, eredetileg a vád tárgyává tett bűncselekmények (nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette, a nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, csalás bűntette, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és a számvitel rendje megsértésének bűntette) esetében az eljárást megszüntette, mivel azoknak a jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett a vádlott felelősségre vonása szempontjából nem volt jelentősége.

A büntetés kiszabásakor a bíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a "nagyszámú bűnhalmazatot", a sorozatjelleget, valamint azt, hogy a vádlott rendkívül hosszú időn keresztül, csaknem 14 éven át folytatta bűnös tevékenységét.

Enyhítő körülményént értékelte a 68 éves vádlott javára idős korát, a büntetőeljárás elhúzódását, ugyanis a vádlott több, mint 4 éve áll a büntetőeljárás és egyben kényszerintézkedés hatálya alatt, valamint azt, hogy a sértettek kára száz esetben teljes egészében, 184 esetben részben megtérült.

A korábbi híradások szerint D. Sándorné cége nevében 1999 nyártól 2015 tavaszig az átlagosnál jóval kedvezőbb haszonnal kínált kecsegtető befektetési lehetőséget, főként a Karcagon és környékén élőknek. Tette mindezt úgy, hogy a Kun-Mediátornak nem volt engedélye ilyen tevékenységre. A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve - a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért - az érintettek egy részének kifizetésére használta fel.

"Bróker Marcsi" 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról. Végül a közép-amerikai Belize-ből hazatérve fogták el, és 2016. december közepén letartóztatták. Három év múlva, mivel a letartóztatás időtartama elérte a törvényi maximumot, az elsőfokú bíróság elrendelte D. Sándorné bűnügyi felügyeletét, a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.