Botrány

Karácsony Gergely vizsgálatot sürget a végrehajtások ügyében

Völner Pál jogi képviselője a nap folyamán közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről.

2021.12.07 18:50MTI

Vizsgálóbizottság felállítását sürgette Karácsony Gergely főpolgármester a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított, államtitkári tisztéről kedden lemondó Völner Pálhoz kapcsolódó ügyek miatt; az ellenzéki politikus szerint a testületnek fel kellene tárnia, hogy milyen rendszerszintű problémák merültek fel a végrehajtási eljárásokban.

Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd társelnöke is, a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a korrupció minden formája visszataszító, de az, amikor a kiváltságosok érdekében a kiszolgáltatottakon nyerészkednek, a visszataszító korrupciót is még visszataszítóbbá teszi. Hozzátette, vizsgálni kell azt is: "nyerészkedtek-e ezek a gazemberek" még az eladósodott emberek kilakoltatásán is.

Mint írta, az Orbán-kormány "igazságügyi államtitkárának" korrupciós ügyében a magától értetődő lemondás nem ad választ a legfontosabb kérdésekre: arra, miért adott a végrehajtások kapcsán kinevezése napján teljhatalmat Varga Judit igazságügyi miniszter Völner Pálnak; van-e ennek köze ahhoz, hogy "ugyanez a Völner engedélyezte újságírók, ellenzéki közéleti emberek törvénytelen megfigyelését a Pegasus-szoftverrel"; hogyan lehetséges, hogy egy-egy végrehajtói "praxison" akár évente több száz millió forintot lehetett keresni az Orbán-kormány alatt.

"Az a minimum, hogy feláll az ügy politikai szálait és összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság, amelynek meg kell vizsgálnia az Orbán-kormány ideje alatt történt, feltűnően nagy számú kilakoltatásokat, és fel kell tárnia, milyen rendszerszintű problémák merültek fel a túl sokszor kegyetlen, embertelen végrehajtási eljárásokban" - fogalmazott a főpolgármester.

A Legfőbb Ügyészség kedden jelentette be, hogy vezetője Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként.

Völner Pál jogi képviselője a nap folyamán közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről.

Az ügyvédi iroda közleményében az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, "államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.