Jog

Ismét kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Hazánk nem küzd megfelelően a rasszizmus ellen.

2021.12.02 20:27ma.hu

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, Németországot és Luxemburgot, hogy maradéktalanul és helyesen ültessék át jogrendjükbe a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket bűncselekménnyé nyilvánító uniós jogszabályokat - olvasható a bizottság csütörtöki felszólító levelében, amelyben kötelezettségszegési eljárást indított a felsorolt országokkal szemben.

Mint írják, e három tagállam nemzeti jogszabályai nem ültetik át teljes körűen vagy pontosan a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra vonatkozó uniós szabályokat. E kerethatározat célja biztosítani, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyos megnyilvánulásait, például az erőszakra vagy gyűlöletre való nyilvános uszítást uniószerte hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal sújtsák - írja az Index.

"Németország és Magyarország jelenleg nem minősíti bűncselekménynek a gyűlöletbeszédnek a kerethatározatban említett konkrét formáját. Konkrétabban a magyar jogrend nem nyilvánítja bűncselekménynek a nemzetközi bűncselekmények nyilvános védelmezését, tagadását és súlyos banalizálását, míg a német jogrendszer nem minősíti bűncselekménynek e bűncselekmények nyilvános tagadását és súlyos banalizálását. Ezenfelül Magyarország és Luxemburg sem hozta meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a rasszista és idegengyűlölő gyűlölet-bűncselekményeket ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánítsák" - olvasható a tájékoztatásban, amelyben az Európai Bizottság úgy ítéli, hogy a magyar jogi keret nem biztosítja, hogy a rasszista és idegengyűlölő indíték súlyosbító körülménynek minősüljön vagy hogy a nemzeti bíróságok az ilyen indítékot figyelembe vegyék az elkövetett bűncselekmények mérlegelésekor.

A három tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket és orvosolja a bizottság által feltárt hiányosságokat. Ellenkező esetben a bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.

Megjegyzik, hogy a bizottság már tíz tagállammal szemben indított kötelezettségszegési eljárást e jogi eszköz kapcsán, és a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépés jegyében folytatja e kerethatározat más tagállamokban megvalósuló átültetési intézkedéseinek vizsgálatát.

A bizottság arra is felszólította Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az LMBTIQ személyek megkülönböztetésmentességhez és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogait.

"A bizottság ma úgy határozott, hogy a következő szakaszba lépteti a Magyarországgal szemben amiatt indított kötelezettségszegési eljárást, mert egy LMBTIQ-tartalmú gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írta elő" - olvasható a tájékoztatásban, amelyben rögzítik, hogy a bizottság szerint Magyarország azáltal, hogy tájékoztatási kötelezettséget ír elő a "hagyományos nemi szerepektől" való eltérés tekintetében, korlátozza a szerzők és a könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát, indokolatlan, szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz, és helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.