Koronavírus-járvány

Zacher: gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok

Nem ritka, hogy sima lábtörésnél, vagy más mentésnél a gyorsteszt mutatja ki a betegnél a koronavírust.

2021.10.26 10:33ma.hu

Zacher Gábor szerint egyre gyakoribb, hogy nem covidos esethez riasztott betegről derül ki, koronavírusos. Ehhez az sem feltétlenül szükséges, hogy nehézlégzés vagy bármilyen más, vírusszerű tünet miatt kérjen segítséget a páciens - közölte a Portfolióval.

Nem ritka, hogy sima lábtörésnél, vagy más mentésnél a gyorsteszt mutatja ki a betegnél a koronavírust - tette hozzá, miközben azt is elárulta, hogy éppen egy koronavírusos oltástagadót vittek be, aki a terápiát elfogadta, mert lélegeztetni kellett.

Zacher Gábor kiemelte, fokozódik a járványhelyzet, a szakma pedig továbbra is hiányolja, hogy nem tudják, a koronavírussal kórházban ápoltak közül, mennyi az oltatlan, hányan oltatták be magukat. Így csak egymás közötti információcserére hagyatkozhatnak orvosok.

A tapasztalatok szerint minden öt be nem oltottra jut egy beoltott. Az intenzív terápiára szorulók között minden hetedik-nyolcadik beteg kapott valamilyen oltást.

"Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot."

A hatvani kórház sürgősségi orvosa szerint a koronavírus-járvány eddigi hullámai alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel, már van rutinjuk a vezetőknek, hogy kórházaik melyik részlege ápolja elkülönítetten a koronavírusos betegeket. Nem vállalkozott annak megtippelésre, mekkora lehet a negyedik hullám. Mint mondta, az jó lett volna, ha nem 3 millió oltatlannal vágunk neki az őszi-téli időszaknak.

A Portfolio információi szerint egyébként múlt hétig minden koronavírusos beteget a megyei, centrumkórházakba kellett vinniük a mentőknek, de az enyhe, középsúlyos ellátást igénylőket már a helyi kórházakba viszik, speciálisan elkülönített Covid-osztályokra. A súlyos esetek továbbra is a megyei kórházak intenzív részlegeire kerülnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.