Adósság

Itt vannak a friss adatok: rengeteg lakáshitelesnek száll el a törlesztőrészlete

Nem tudni, hol áll meg a kamatemelési ciklus.

2021.09.28 18:14ma.hu

Lakáshitelesek tömegei számára sorsdöntő BUBOR-adatok láttak kedden napvilágot: az MNB monetáris szigorítása révén 6,5 éve nem látott szintre emelkedtek a bankközi kamatok Magyarországon - írta a portfolio.hu. A gyakran változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők vannak a leginkább kitéve ennek, egy 10 milliós tartozás esetében az októberi törlesztőrészlet 3-6 ezer forinttal is magasabb lehet az előzőnél, de a lap számításai szerint a 10%-os emelkedés sem elképzelhetetlen.

Mint ismeretes, június végén kezdte kamatemelési ciklusát az MNB, azóta havi 30 bázispontos tempóban 0,6%-ról augusztusig 1,5%-ra emelték az alapkamatot, szeptemberben viszont csak" 15 bázisponttal, 1,65%-ra emelte a jegybank az irányadó rátát.

A keddi nap azért fontos, mert a 2009. évi CLXII. törvény értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. Ám jelenleg, lényegében a devizahitelek 2015-ös forintosítása óta, nem volt ilyen magas a kamatszint.

A legalább 5 éves kamatperiódussal rendelkező lakáshiteleknél jellemzően nem érzékelhető ilyen emelkedés, ugyanis a mostani állampapírpiaci hozamkörnyezet a hosszú lejáratokon még jellemzően nem magasabb az 5, illetve 10 évvel ezelőttinél. Ezt tükrözik az e hiteleknél meghatározó kamatváltoztatási mutatók, amelyek negatív értéke még a következő hónapokra is a törlesztőrészlet némi csökkenését vetíti előre. Az MNB által rendszeresen közzétett többféle kamatváltoztatási mutató közül hármat mutat alábbi ábránk.

Az októberi kamatfordulónappal rendelkező, gyakran változó kamatozású lakáshiteleknél viszont törlesztőrészlet-emelkedésre kell felkészülni. Annál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés várható, minél nagyobb a hátralévő futamidő.

A probléma sokakat érint: mintegy 400 ezer jelzáloghitel-szerződést. 2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka és állományösszeg szerinti 41 százalék volt gyakran változó kamatozású, vagyis jellemzően 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú. Öröm az ürömben, hogy 2015 óta sokuknak csökkent jelentősen a törlesztőrészletük, és akik már akkor rendelkeztek a hitelükkel, jelentős megtakarítást könyveltek el a kamatkörnyezet csökkenésén az elmúlt években.

Nem tudni, hol áll meg a kamatemelési ciklus. A következő hónapok sordöntőek lehetnek abban, mekkora további törlesztőrészlet-emelkedésre számíthatnak a hitelesek – elsősorban a gyorsan változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.