Lehallgatási botrány

Jobbik: jogállamisági kérdéseket vet fel a Pegasus-ügy

Nem az a kérdés, hogy más kormányok is megvették-e ezt a szoftvert, hanem hogy milyen ellenőrzés mellett használhatják azt.

2021.09.27 16:14MTI

A Pegasus lehallgatási szoftver magyarországi használatával kapcsolatos kifogásait hangoztatta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője és Demeter Márta, az LMP - újraválasztása esetén politikai pályáját a Jobbik frakcióban folytató - politikusa.

Gyöngyösi Márton arról beszélt: az Orbán-rendszer "pártállami módszerekhez nyúlt" a lehallgatásokkal, mert nem tűri a kritikát.

Hozzátette: nem az a kérdés, hogy más kormányok is megvették-e ezt a szoftvert, hanem hogy milyen ellenőrzés mellett használhatják azt.

Példaként említette, hogy míg "a nyugati civilizációban" egy parlamenti bizottság vagy bíróság ad engedélyt az ilyen műveletekre, Magyarországon elég ehhez az igazságügyi miniszter engedélye.

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője kifogásolta, hogy a kormány igyekszik lerázni magáról a Pegasus-ügyet, nem hajlandó válaszolni semmilyen kérdésre, például arra, hogyan kerülhettek kétségbevonhatatlanul tisztességes közéleti szereplők vagy a fideszes urizálásokat felderítő újságírók a megfigyeltek közé.

Látni kell, hogy a NER-oligarchák és a kormány érdeke nem azonos a magyar emberek érdekével - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a bukástól való félelmében próbálja meg elhallgattatni ellenfeleit a Fidesz.

Demeter Márta fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi ellenzék választási győzelme után számoltassanak el mindenkit, aki kitalálóként, megrendelőként vagy végrehajtóként részese volt a Pegasus használatának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.