Koronavírus-járvány

Emmi: 12,2 milliárd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott várólisták rövidítésére

Fontos cél, hogy minden páciens a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz, és a betegség kezelése minél hamarabb elkezdődjön.

2021.09.25 09:37MTI

A kormány kiemelt, 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek várólistáinak rövidítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a kabinet fontos célja, hogy minden páciens a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz, és a betegség kezelése minél hamarabb elkezdődjön.

Kásler Miklós miniszter utasítására készült el az Emmi által beterjesztett szakmai javaslat, amelynek alapján a várólisták drasztikus rövidítése várható - tették hozzá.

Emlékeztettek: a járvány korábbi hullámai idején a betegek egészségének védelméért és a közösségi terjedés megfékezéséért hónapokon át fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor, az egészségügy újraindításának részeként május 13-tól kezdődtek újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások.

A felhalmozódott műtétek elvégzésére, a hosszabbá vált várólisták rövidítésére kiemelt kormányzati támogatást kapnak a kórházak - tudatták.

Hozzátették: az ellátás zavartalanságát ma már nagyban garantálja az is, hogy az egészségügyi dolgozóknak beadták a vakcinát. A műtétre váró oltatlan betegeket is a vakcina mielőbbi beadatására kérik - emelték ki.

A kormányzati támogatás összesen 12,2 milliárd forint, ebből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárdot jövőre kapnak meg a kórházak - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.