Választás 2022

Napokra leállt az előválasztás

Csak hétfő reggel tud folytatódni.

2021.09.18 14:56ma.hu

Közel két órával az online szavazás tervezett újraindítása, illetve annak elmaradása után, szombat délután háromnegyed kettő körül újabb közleményt küldött ki az Országos Előválasztási Bizottság, miszerint csak hétfő reggel folytatódik az előválasztás.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” – írták.

A közlemény szerint „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”. Azt is írják, hogy az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz, ugyanakkor szerintük ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők.

„Ezért a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik” – áll a közleményben.

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja.

Mint ismeretes, az előválasztás első napján az Országos Előválasztási Bizottság szombat délelőtt bejelentette, hogy két órára felfüggesztik a szavazást, mert „a szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére”.

A bizottság a történteket közleményében úgy értékelte, hogy „minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere”.

A terv az volt, hogy a kétórás felfüggesztés alatt kibővítik a technikai hátteret „gyors, hatékony és biztonságos” módon. Arra kértek mindenkit, hogy szombaton déltől menjenek vissza online szavazni.

„A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk” – ígérték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.