Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Megkezdődött a "SMART Farming technológia kifejlesztése és alkalmazása nagyüzemi, intenzív víziszárnyas nevelési és tömési technológiákban" című projekt a LAB-NYÚL Kft-nél

2021.09.16 11:42ma.hu

A LAB-NYÚL Kft. 347,3 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása - őszi forduló (2020-1.1.2-PIACI KFI)" című pályázati kiírásán. A 503 millió forint összköltségvetést meghaladó beruházás során egy "SMART Farming" rendszer kifejlesztése valósul meg.

A projekt a kacsa- és lúdtermelés tartás- és takarmányozástechnológiáinak azon állatjólléti és hatékonyságot érintő aspektusait kívánja alapul venni, amelyek megtámogatják egy olyan "SMART Farming" rendszer létrehozását, amellyel az ágazatot érintő kártékony hatásokkal (madárinfluenza, termelési rendszerben elkövethető hibák, állatvédelmi kritériumok stb.) szemben hatékony megelőzési stratégia hozható létre.

Ennek értelmében a célkitűzés egy olyan komplex technológia kialakítása a nevelési és tömési időszak alatt, amely részben egy tanítható és öntanuló mesterséges intelligencián alapuló rendszer (szoftver), részben pedig annak fizikailag megnyilvánuló részeinek rendszerét (hardver) foglalja magában az alkalmazásra irányuló fejlesztések összességével, amelyek kiterjednek a tartás- és takarmányozástechnológiára, továbbá a töméstechnológiára egy újonnan kifejlesztett tömőadapter által.

A K+F projekt egyedülállóan komplex alkalmazási célkitűzése, a technológiai elemek működésének detektálása már létező eszközök által, amihez társíthatók az információ-technológiai eszközökkel és módszerekkel rögzített felvételek, amivel eddig nem létező kompetenciákat hoznak létre a termelés és állatjóllét tekintetében. A fentiekhez további adatokat társítanak, amelyek az állatok közötti különbségekre fókuszálnak, etológiai szempontból elemezve a felvételeket. Továbbá a projektben vizsgálni kívánják a takarmány és alom laboratóriumi eredményeit is. Ezek, mint rendszer-elemek szerepet játszanak annak a döntéstámogató rendszernek a létrehozásában, amely a fejlesztés során a feltanítható rendszerből a projekt végére egy prevenciót és ezáltal egy biztonságos termelési, állatjólléti szisztéma előállítását célozzák, preventíve segítve a termelés hatékonyságát és az állat jóllétének feltételeit.

Ezek összessége a kifejlesztett tömőadapterrel egy komplex rendszer, ami egy rendszeren belül nem fellelhető a piacon, amely által hosszú távon akár egy új brand kialakítására is lehetőség nyílik. (x)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.