Felsőoktatás

Három új levelező alapszakot indít a szegedi egyetem Békéscsabán

A Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építő levelező képzések hetven államilag finanszírozott hellyel indulhatnak el.

2021.08.03 18:30MTI

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Békéscsabán. Jelentkezni pótfelvételi eljárásban lehet, augusztus 8-áig - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építő levelező képzések hetven államilag finanszírozott hellyel indulhatnak el.

A két intézmény emellett 17 szakirányú továbbképzést is indít, a egyebek mellett precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök és megújulóenergia-hasznosító szakirányú továbbképzési szakon.

Az induló új szakokat az ipar, a gazdasági szféra igényeinek megfelelően választották ki. A felsőoktatási intézmények és a régió gazdasági szereplőinek kiemelt közös célja az, hogy a jövő jól képzett szakemberei helyben maradjanak, és találják meg az életpályájuk célját, a boldogulásukat - írták.

A közlemény szerint Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte: nemcsak költségtérítéses, hanem állami finanszírozású helyekre is lehet jelentkezni az augusztus 8-áig tartó pótfelvételi eljárásban. Kifejtette, a két egyetemmel, a kamarákkal, a gazdasági élet legfontosabb szereplőivel és a Békés Megyei Kormányhivatallal azon dolgoznak, hogy esetleg keresztfélévben, de jövő ősztől mindenképpen újabb szakirányok alapképzései is elérhetők legyenek Békéscsabán.

Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja közölte, a karon harminc százalékot meghaladó mértékben nőtt az alapképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest. A korábban is népszerű gazdálkodás és menedzsment, valamint pénzügy és számvitel szakok mellett tovább erősödött a műszaki menedzser alapszak is.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója azt mondta, hogy mivel a Gál Ferenc Egyetem több campussal van jelen a megyében, kiemelten fontos a térség számára. A kormányhivatal 2017-ben kötött együttműködési megállapodást az akkor még főiskolaként működő intézménnyel, amely a középfokú oktatásban is sok képzést biztosít, és szellemi műhelyként is működik - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.