Nyugdíj

Gyerekszámtól függő nyugdíj: sokan felháborodtak

Egy felmérés szerint a magyarok egyharmada értett egyet a több gyermek, magasabb nyugdíj elvvel.

2021.06.17 18:14ma.hu

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a lényegi problémákat a nyugdíjazásban ez a módosítás sem tudná megoldani. Egy felmérés szerint a magyarok egyharmada értett egyet a több gyermek, magasabb nyugdíj elvvel.

A szakértő az ATV Start című műsorában úgy vélekedett: ez az átalakítás a mostani rendszer helyett létrehozna egy speciális tőkefedezeti rendszert, ami tulajdonképpen egy tőkefedezeti láb lenne, mint például a magánnyugdíjpénztár volt - egy eltéréssel: a járulékokat nem csak pénz formájában lehetne befizetni, hanem természetbeni hozzájárulásként, gyermeknevelés révén. Tehát az a szülő, akinek gyermeke van, annál kevesebb pénzt fizetne, minél több gyermeke van, így egy kettős tőkefedezetet hoznának létre. Lenne egy humán része, ami a gyermekekre épülne és egy tényleges pénzügyi tőkefedezet, amely pedig a befizetésre épülne - magyarázta Farkas András.

A szakértő úgy véli, ez az az indok, ami miatt összetűzések alakulhatnak ki bizonyos társadalmi csoportokban. Ugyanis ezek alapján a gyermekteleneknek sokkal többet kéne pénzben befizetniük, mint a gyermekeseknek.

A fő probléma, hogy a magyar társadalombiztosítás úgy néz ki, mint egy üres cső, amiben nincsen tartalék. Minden hónapban beletöltjük a befizetett járulékokat, és a szociális hozzájárulási adókat, ez pedig végigfut a rendszeren, majd a jogosultak a hónap végén megkapják a járandóságukat. A nyugdíjrendszer is ugyanígy működik, minden hónapban befizetjük a járulékokat, de a hónap végére semmi nem marad - fejtette ki a nyugdíjszakértő.

Végérvényesen egy felmérés szerint a magyarok egyharmada értett egyet a több gyermek, magasabb nyugdíj elvvel - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.