Koronavírus-járvány

Falus: komoly megbetegedést okozhat az indiai mutáns azoknál a magyaroknál, akik nincsenek beoltva

A korábbi országos tiszti főorvos figyelmeztetést adott ki.

2021.05.16 14:35ma.hu

Egészen biztos, hogy az indiai variáns Magyarországon is meg fog jelenni – mondta el Falus Ferenc az ATV Híradónak. A korábbi országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az indiai variánst a komoly aggodalmakra adó variánsok közé sorolta pár nappal ezelőtt.

„Ugyanakkor ami szerintem nagyon jó hír, hogy megnéztem, hogy Angliában az új fertőzöttek között milyen arányban fertőz a brit és milyen arányban az indiai variáns és azt olvastam, hogy csak 5 százalék az új fertőzöttek között az indai variáns aránya. Tehát ha a karantén szabályokat az Indiából vagy az Indiából átszállással érkezőknél az Európai Unió területén szigorúan betartanánk, akkor lehet hogy néhány nagyon jó hónapunk lenne” – nyilatkozta Falus Ferenc.

Falus szerint az egyik legfontosabb, hogy minél több ember legyen beoltva. Mint mondta: annál az 5-6 millió embernél, aki nincs beoltva, az új vírus variáns egy nagyon nagy mértékű megbetegedést és halálozást okozhatna. Óvatosságra és maszkviselésre figyelmeztet mindenkit, ez utóbbit szerinte év végig viselnünk kellene.

A kormány által belebegtetett enyhítésekről azt mondta: Tény, hogy az Amerikai Egészségügyi Hatóság lazított a maszkviselési szabályokon, de óriási különbség van Magyarország és Amerika között. Ott a lakosságot majdnem kizárólag M-RNS alapú vakcinával oltották be, itthon az oltóanyag bőség és választék most ebből a szempontból hátrányt jelenthet. Azért, mert a magyarországi vakcinák különböző védelmet adnak –hogy mennyire különbözőt, azt pillanatnyilag nem tudjuk, de éppen ezért nagyobb óvatosságra van szükség, mint egy olyan helyen, ahol egyfajta oltóanyagot használnak. A védettségben és a védettség tartamában is túl nagyok lehetnek a különbségek – válaszolta az ATV Híradó kérdésére a korábbi országos tiszti főorvos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.