Koronavírus-járvány

Operatív törzs: kedden 477 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt

A jogszabály hatálybalépése óta 68 449-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma.

2021.05.12 12:41MTI

Kedden 477 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: 465-en közterületeken, hárman tömegközlekedési eszközökön, illetve megállókban, kilencen pedig bevásárlóközpontokban, üzletekben szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatálybalépése óta 68 449-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma - mondta.

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok figyelmen kívül hagyása miatt kedden 104 ember ellen intézkedtek a rendőrök - fűzte hozzá.

A novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, valamint a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 68 172 rendőri intézkedésre volt szükség.

Beszámolt arról is, hogy Budapest V. kerületében csendháborítás miatt intézkedtek a rendőrök egy norvég állampolgár által szervezett magánrendezvényen a kijárási tilalom ideje alatt. A helyszínen 15-en szórakoztak, köztük amerikai, brit, izraeli és norvég állampolgárok, akik ellen szabálysértési eljárást indítottak. A szervező felelősségét külön eljárásban vizsgálják - tette hozzá.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1269 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 355 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 36 vendéglátóhelyet működtet. Kedden szabálytalanságok miatt egy üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt eddig összesen 914 intézkedésre volt szükség, ebből 174 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt. Kedden 2 szabálytalanság miatt kellett a rendőröknek intézkedniük.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 28 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 16 959-szer intézkedtek.

Az alezredes elmondta: 18 872-re csökkent a hatósági házi karanténban levők száma, az elmúlt napon 1461 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 1004-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.