Atomenergia

Valami történt a Paksi Atomerőműben - megtört a termelés

Hajnalban eltűnt a paksi áramtermelés fele, az okokról egyelőre nem jelent meg hivatalos tájékoztatás.

2021.05.09 12:56ma.hu

Vasárnap hajnal 3 óra körül történt valami a paksi atomerőműben, majd egy órával később beszakadt a villamos energia termelés is Pakson - írta a Napi.hu. A termelés vasárnap dél körül is csupán fele volt a névleges 2000 megawattos teljesítménynek, ami akkor is feltűnő és kevés, ha április 27-e óta az 1-es blokkon előre tervezett nagyjavítási munkálatok zajlanak, és az az 500 MW most (azóta) nem adódik a hálózatra.

A paksi nukleáris erőmű teljesítménye - ahogyan az az országos teherelosztó és rendszerirányító Mavir hivatalos oldalán is látható: két lépésben csökkent, és az elmúlt 8 órában az adatok nem korrigálódtak. Paks jelenleg fele teljesítményen termel, információink szerint a Paks-2 és a Paks-3 reaktorblokkok teljesítménye csökkent. Utóbbinál a termelés fele esett ki; a 2-es blokkon nagyjából egyharmados a visszaesés.

A négy nukleáris blokkból így jelenleg csupán az egyik megy teljes üzemben.

Az eset azért is furcsa, mivel a 100 MW-ot meghaladó teljesítménykiesést naplózni és kommunikálni kell, ahogyan ez korábban is rendre megtörtént. Ám most sem a paksi atomerőmű honlapján, sem pedig az Országos Atomenergia Hivatal saját felületén nem adott hírt az esetről. Ez is azt valószínűsíti, hogy váratlan eseményről van szó.

A Paks-2-es blokk talán a leginkább rakoncátlankodó egység, emlékezetes, hogy 2019 augusztusának végén, az egy napos javítási munkálatok után nem sikerült a visszakapcsolás, és majdnem egy hétig tartott a helyzet kezelése - hogy aztán a Paks-2 blokk ismét "megmakacsolja magát".  

Az aktuális hibajelenségek okával kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak: a termelés-visszaesés jellegéből adódóan az a legvalószínűbb, hogy valamilyen generátor probléma keletkezhetett - írta a lap.

Délután magyarázták meg: Tervezett teljesítménycsökkentés volt

Tervezett teljesítménycsökkentés történt vasárnap hajnalban a paksi atomerőműben - közölte honlapján az erőmű.

A létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték - írták.

Az esemény nem minősül üzemzavarnak és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19 órától ismét névleges teljesítményen üzemel - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.