Koronavírus-járvány

Ellenzék: ne nyissanak ki hétfőn az iskolák és az óvodák!

Hat ellenzéki párt egy közös közleményben arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői kinyitásáról szóló döntést.

2021.04.16 11:53MTI

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írja, hogy a kabinet a jövő hétfőtől több százezer óvodást, alsó tagozatos diákot, szülőt és tanítót tesz ki a koronavírus harmadik, és eddig legveszélyesebb hullámának. Ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük, akkor sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, így a szülők is sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást - jelentik ki a közleményben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint az a megoldás, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust - emlékeztetnek. Ez azonban hazárdjáték, Orbán Viktor miniszterelnök a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget - jelenti ki a hat ellenzéki párt.

Hozzáteszik, hogy a fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról. Úgy fogalmaznak, hogy a kormányfő nem nyújt segítséget, csak a "magának megrendelt" közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit.

A kormány az iskolák és óvodák megnyitásáról ne politikai alapon, vagy "teltházas focimeccseket kergető álmok miatt", hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő - összegzik véleményüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.