Környezetvédelem

AM: mesterséges fecskefészkeket tettek a minisztérium tetejére

Az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása.

2021.03.20 12:29MTI

Mesterséges fecskefészkek kihelyezésével hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére az Agrárminisztérium (AM).

A minisztérium szombati közlése szerint Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: a Magyarországon költő fecske- és sarlósfecskefajok közül a városokban a molnárfecske, füstifecske és a sarlósfecske figyelhető meg leggyakrabban.

Az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása, a táplálékbázis jelentős mérséklődése, a klímaváltozás és a fészkek leverése miatt. Így legalább kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben - tudatta.

Nagy István kiemelte, a fecskék védelme nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös érdek is, hiszen hozzájárulnak a kártevők számának csökkentéséhez.

Az Agrárminisztérium tetejére ezért tíz molnárfecskefészket és négy sarlósfecskefészket helyeztek ki, az épület falára pedig úgynevezett fecskepelenkát is felszereltek, amely felfogja a fészekből kihulló madárürüléket - közölte.

"Minden apró cselekedet számít, amit a teremtett világunk megóvásáért teszünk. Természeti értékeinket csak közösen tudjuk megvédeni: vigyázzunk a fecskékre és óvjuk hazánk biológiai sokféleségét!" - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.