Koronavírus-járvány

NNK: új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül

A fejlesztéshez a kormány és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból.

2021.03.05 13:58MTI

Új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az NNK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a fejlesztéshez a kormány és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból.

"A projekt célja egy olyan, hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése a már meglévő legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3/BSL4) laboratórium mellett, amely a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén" - hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy az új, csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségének és közvetve a gazdaság védelme érdekében.

Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi szinten kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók (például a koronavírus, a madárinfluenza-vírus vagy a Krími-kongói vérzéses láz vírus) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, a kórlefolyás tanulmányozásában.

A most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja. Rendkívüli események, veszélyhelyzetek (például bioterrorizmus) esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú - emelték ki.

A fejlesztéssel kialakítják az új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épületét és annak informatikai rendszerét, valamint a laboratórium működtetéséhez szükséges új eszközöket szereznek be - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.