Koronavírus-járvány

Müller Cecília szerint kétféle módon vizsgálják a vakcinákat

A vakcinák hazai engedélyezéséről beszélt az országos tisztifőorvos a kormány Facebook oldalán kedden megosztott videóban.

2021.03.02 15:41ma.hu

"Amit behozunk az országba, azt jó alaposan megvizsgáljuk. Ez kétféle módon lehetséges: veszélyhelyzeti alkalmazás teszi lehetővé azt, hogy a gyártó vizsgálatait tételenként, ahogy rögzíti, benyújtja, prezentálja a vakcinával együtt. Ez egy laboratóriumi vizsgálati sor, ami számos paramétert tartalmaz. A hatásosság és a biztonságosság alapvető paraméterei ezek.

Van ettől egy teljesen független hatósági laboratóriumi vizsgálat, amely tulajdonképpen ugyanezt a vizsgálatsort végzi el, és igazolja a gyártó által leírtakat.

Amennyiben ez a két vizsgálati sor rendelkezésre áll, akkor azt a vakcinát elfogadják a hatósági jogszabályok szerint.

Azonban, ha nem teljes vagy nincsen hatóságilag igazolt laboratóriumi sor, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kénytelen végigvizsgálni azt.

Ettől függetlenül a maximális biztonság és a megfelelő minőség garantálása érdekében Müller Cecília az NNK-ban az összes vakcinavizsgálatot elvégezné, még akkor is, ha arra külön jogszabály nem kötelezi."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.