Környezetszennyezés

OKF: határérték alatti az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja a Szamosban

Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte el a Szamost. A szennyezés csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre.

2021.02.18 18:02MTI

Minden esetben határérték alatt volt a vizsgált koncentráció a Csengernél vett vízmintákban a Szamos vízminőségi állapotára vonatkozó legutolsó mérési eredmények alapján - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

Az OKF korábbi tájékoztatása szerint a Szamosból Csengernél csütörtök hajnalban vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti.

A katasztrófavédelem továbbra is nyomon követi a környezeti állapotváltozásokat - írták a közleményben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerda kora délután a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül a román fél arról értesítette az OVF-et, hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte el a Szamost. A szennyezés csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre.

Címlapfotó: Lerakódott szennyeződés a part menti iszapban, Szamossályi határában a kompátkelőnél 2021. február 18-án. MTI/Balázs Attila

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.