Koronavírus-járvány

Maruzsa: hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

A vizsgák előtt álló diákok személyes konzultációkon vehetnek részt az iskolákban.

2021.02.11 10:23MTI

Hagyományos módon - írásbeli és szóbeli számonkéréssel - tervezik megtartani az idei érettségit, a vizsgák előtt álló diákok személyes konzultációkon vehetnek részt az iskolákban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a tavaly tavaszi és őszi írásbeli vizsgákon, valamint a januári középfokú felvételin alkalmazott intézkedések mellett - tantermenként tíz tanuló, maszkviselés, testhőmérséklet-mérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés - sehol sem alakult ki gócpont. Ősszel pedig harmincezren tudtak szóban is levizsgázni úgy, hogy egy tanteremben háromtagú bizottság - egymástól is távolságot tartva, maszkban - vizsgáztatott egy-egy érettségizőt - tette hozzá.

A köznevelési államtitkár kiemelte: tavasszal, amikor csak írásbeli vizsga volt, az eredmények megfeleltek az előző öt év átlagának. A szóbeli vizsga azonban sok tanulónak javítási lehetőséget is jelent - indokolta annak megtartását.

Maruzsa Zoltán elmondta: szeptembertől november 11-éig jelenléti oktatásban vehettek részt az érettségi előtt állók, azóta pedig digitális munkarendben tanulnak. Sok olyan digitális tananyag is az érettségizők rendelkezésére áll, amely segíti a felkészülésüket. Január eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével. Ezeken célzottan biztosíthatnak lehetőséget a személyes kapcsolattartásra - mondta.

Arról is beszélt: a pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya. Maruzsa Zoltán azt kérte a pedagógusoktól, hogy minél többen kérjék az oltást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.