Koronavírus-járvány

Operatív törzs: a hétvégén 496 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

Az elmúlt hétvégén 1443-an szegték meg a kijárási tilalmat.

2021.01.18 15:21MTI

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 496 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.

Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta 20 ezer 191 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A rendőrök 391 emberrel szemben azért léptek fel, mert tízezer lakosnál nagyobb települések közterületén megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet.

Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 36, üzletekben, bevásárlóközpontokban 69 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén - tette hozzá.

Elmondta: a vendéglátóhelyekre és szórakozóhelyekre vonatkozó intézkedések megszegése miatt eddig 732 rendőri intézkedés történt. Ezek közül 196 esetben az üzemeltető szegte meg a szabályokat, 536-szor pedig a nyitva tartásra, illetve a bent tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert közlése szerint az elmúlt hétvégén 1443-an szegték meg a kijárási tilalmat. Közülük ketten a kutyájukkal távolodtak el több mint 500 méterre a lakóhelyüktől. Ez azt jelenti, hogy a kijárási korlátozások életbelépése óta 26 798 ember sértette meg a szabályokat.

A tranzitszabályokat - folytatta - az elmúlt hétvégén 228 autós sértette meg, szeptember 1. óta pedig 9942.

A rendőrök a hétvégén 34001 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását, és 5561-en kerültek karanténba. Így jelenleg 21 648-an nem hagyhatják el a fertőzésveszély miatt a lakásukat.

Közülük 2215 embert a mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőriznek - mondta az alezredes.

Arról is beszámolt, hogy tavasz óta a járvánnyal összefüggésben 519 büntetőeljárás indult. Ezek közül 162 rémhírterjesztés, 31 közveszéllyel fenyegetés, 146 csalás és 31 a járványügyi szabályok megszegése miatt.

A rendőrség eddig 100 gyanúsítottat hallgatott ki - ismertette Kiss Róbert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.