Koronavírus-járvány

OVSZ: jelentősen nő a plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása

A szervezet az operatív törzs támogatásával új készülékeket szerzett be a meggyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.

2021.01.12 14:30MTI

Jelentősen nő a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a szervezet az operatív törzs támogatásával új készülékeket szerzett be a meggyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.

Január második hetében az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, a következő hetekben pedig minden, megyeszékhelyen lévő vérellátóban telepítik a berendezést. Az országos lefedettségnek köszönhetően a plazmaadás lehetősége egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető lesz - írták.

Hangsúlyozták, hogy jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásáért. Az OVSZ szervezésében eddig 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt - tudatták.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.