Koronavírus-járvány

Ukrajna ismét vörös zónába sorolta Magyarországot

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre.

2021.01.11 14:20MTI

Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, vagy 24 órán belül át kell esniük egy PCR-teszten, illetve kész vizsgálati eredményekkel kell érkezniük Ukrajna területére, amelyet nem később, mint 48 órával a határátkelő átlépése előtt végeztek el - emlékeztetett hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál. Magyarországot október 30-án sorolta át Ukrajna a zöldből a vörös kategóriába, azóta ezen nem változtatott. Ezt megelőzően csak augusztus elején volt egy hétig Magyarország idesorolva.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4288 új esettel 1 119 314-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 áldozattal 19 835-re. Eddig 796 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 4800-an, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 303 062-re csökkent.

Előző nap az országban 1372 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, míg a korábbi napokban számuk kétezer fölötti volt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt héten csökkent az új betegek száma: 41 063 új fertőzéses esetet azonosítottak, míg a megelőző héten 47 877-et. A múlt héten 15 110-en kerültek kórházba, miközben 15 882 gyógyult beteget engedtek haza. Jelenleg 22 188 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget ápolnak kórházban az országban.

A tárcavezető elmondta még, hogy a múlt héten kevesebb mint 170 ezer PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában. A laboratóriumok leterheltsége mindössze 25-30 százalékos az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a házi orvosoknak minden esetben kell koronavírustesztet végezniük, még akkor is, ha a hozzájuk forduló beteg tünetei nem hasonlítanak a Covid-19-betegségre, ezen felül le kell tesztelniük a koronavírussal megfertőződöttek hozzátartozóit és azokat is, akik kapcsolatba kerültek velük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.