Szájer-botrány

Szájer József visszaküldi diplomata-útlevelét

Megnyílik az út a belga ügyészség nyomozói előtt.

2021.01.05 16:59ma.hu

Szájer József úgy döntött, visszaküldi diplomata-útlevelét. Ezt a Blikk kérdésére közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Azt nem írták, mikor, de válaszuk alapján vélhetően a közeljövőben. Ez azért fontos, mert amíg diplomáciai mentességet élvez, addig nem indulhat ellene büntetőeljárás a kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt.

A volt fideszes képviselő miután lemondott mandátumáról eltűnt a nyilvánosság elől. Mostanra kiürítette irodáját, leadta a kulcsait, az igazolványát és a szavazókártyáját. Szájer József jogosultsága a diplomata-útlevélre képviselői megbízatása végével megszűnt.

A speciális útlevél egyet jelent a diplomáciai mentességgel, a nemzetközi jog alapján. Amíg azt a küldő állam fel nem oldja, az illető érinthetetlen - mondta az ügy kényessége miatt egy neve elhallgatását kérő nemzetközi jogász.

A belga ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott további tájékoztatást a Szájer-ügyben, de a Blikk emlékeztet rá, a kábítószerrel való visszaélés miatt 3-5 év közötti szabadságvesztést, illetve bírságot róhat ki a belga bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.