Botrány

Kiszorítaná a külföldi multikat Lázár János - videó

Harcot hirdetett a kormány az Aldi, a Lidl és a Penny ellen.

2020.12.07 02:30ma.hu

Tavaly 9 üzletlánc bonyolította a teljes magyar kiskereskedelem 38,5 százalékát, ám a nyolc láncból csak három volt magyar. Erre mondta azt Lázár János kormánybiztos a Portfólió konferenciáján "ezt a piacot uralnunk kell a saját érdekünkben". Bár a külföldi tulajdonú vállalkozások hátrányos megkülönböztetését az uniós jog tiltja, Lázár szerint évek óta próbálják megtörni a multikat, egyelőre sikertelenül.

A külföldi kiskereskedelmi üzletláncokat folyamatosan kell kiszorítani az országból, ha kell vagy egy új vállalkozói csoporttal, vagy egy meglévő feltőkésítésével kell segíteni ezt a törekvést. De ha úgy adódik, akár különadókkal kell sújtani őket - vélekedett.

A külföldi üzletláncok nem kommentálták Lázár János kijelentéseit.

Az RTL-nek nyilatkozó szakértő szerint áremelkedést is hozhat, ha a külföldi multik elhagynák az országot. A szakszervezetek pedig azt mondják, ezzel a dolgozók is rosszul járnának.

A kormánybiztos elmondta, a koronavírus-járvánnyal az egész világ leckét kapott abból, hogy mekkora értéket is jelent a függetlenség. Ha a határokat le kell zárni, és az áruk meg az emberek nem közlekedhetnek szabadon, akkor az önellátás és az önellátásra való képesség felértékelődik.

Hornyák József, a Portfólió makroelemzője szerint a vásárlók nagyon megéreznék a piac átalakulását. Mint mondta: azért tudnak a multik sok terméket kedvező áron kínálni, mert hatékonyan működnek. Ha ezek helyébe kevésbé hatékony, nem versenyérdekelt cégek kerülnek, akkor áremelésre kényszerülnek, és könnyedén csökkenhet a termékkínálat is, a vásárlók biztosan rosszabbul járnának.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta az RTL érdeklődésére, hogy a vírusválság tapasztalatai megerősítették, hogy a gazdaság minden területén erősíteni kell az önellátási képességet. Azt is írták, hogy el kell érni, hogy nagyobb arányban legyenek magyar termékek a polcokon.

A minisztérium tehát nem cáfolta a kormánybiztos kijelentését, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az Aldi, Lidl és a Penny kiszorítása a magyar piacról az Európai Unión belül nem működhet, ahhoz előbb az országnak ki kellene lépnie az EU-ból. Bár Orbán Viktor szerint erről egyáltalán nem kell népszavazást tartani, elég,  ha az országgyűlés kétharmados többséggel dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.