Állami támogatás, jogosulatlanul: ez Magyarország

Büntetőeljárások a Fészekrakó-program kapcsán Miskolcon

Jelenleg harminc ügyben, egyelőre magánokirat-hamisítás miatt kezdeményezett büntetőeljárást a Miskolci Városi Ügyészség annak kapcsán, hogy átfedéseket találtak a segélyezésben részesülők és a Fészekrakó-programban szereplők között.

2009.01.28 12:18MTI

MIndezt Martossy György közölte, a Borsod megyei főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

A nyomozás feladata, hogy bizonyítsa a szociális segélyben részesülők adatainak valóságtartalmát, valamint feltárja azt, hogy esetükben a Fészekrakó-program kapcsán sor került-e állami támogatás jogosulatlan igénybevételére - mondta a főügyészségi csoportvezető ügyész.

Tájékoztatása szerint, aki szociális segélyre jogosult, annak nem lehet jövedelme, a Fészekrakó-program segítségével pedig az vásárolhat lakást, akinek munkahelye, jövedelme van és természetesen rendelkezik önerővel. Az ügyész szerint azt is vizsgálni kell, hogy a pénzintézet, amely a Fészekrakó-támogatást folyósítja, megtette-e a szükséges és körültekintő ellenőrzést, mert ott is felmerülhet adott esetben a felelősség kérdése, sőt az adásvételt kötő ügyvédek felelőssége is.

Használt lakás vásárlásakor 12 millió forint, új lakás esetén 15 millió forint is lehet a Fészekrakó-program által biztosított összeg - tette hozzá a szóvivő.

Elmondta: aki csalt az igénylésnél, kétmilliós összegig három, e fölött pedig öt év börtönre is számíthat. Emellett a lakásvásárlási szerződést semmisnek mondják ki, s minden további nélkül kilakoltathatják a csalással lakáshoz jutottakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.