Koronavírus

Helyettes tisztifőorvos: szerdán hat szűrőbusz végzi a teszteléseket

A buszokhoz azokat a pácienseket várják, akiknél fennál a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagyis a háziorvosuk utalta be őket.

2020.12.02 10:21MTI

Szerdán hat szűrőbusz végzi a teszteléseket - mondta a helyettes országos tisztifőorvos szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Surján Orsolya elmondta, a szűrőbuszok Budapesten és Pest megyében végzik a teszteléseket; a szűrést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja, és a buszokhoz azokat a pácienseket várják, akiknél fennál a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagyis a háziorvosuk utalta be őket.

Hozzátette, az OMSZ dönti el azt is, hogy hol van szükség a szűrőbuszokra, s most úgy gondolják, hogy Budapesten és Pest megyén kívül nincs szükség ezekre.

Szólt arról is, hogy a vizsgálatot - a háziorvos döntése után - az OMSZ erre kialakított felületén kell igényelni, a szűrések minden nap 9 és 16 óra között zajlanak. Aki rosszul van, az semmiképpen ne jelenjen meg a szűrőbuszoknál - fűzte hozzá.

Surján Orsolya elmondta azt is, antigénteszteket végeznek orrlyukon keresztül, ha ez negatív, akkor még egy mintát levesznek, s azt az Országos Vérellátó Szolgálat laboratóriumába küldik. Az utóbbi már egy PCR-teszt, aminek 24-48 órán belül lesz eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.