EU

Ujhelyi: szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg a hajléktalanság felszámolásáról szóló EP-javaslatot

Az EP 647 igen, 13 nem szavazattal és néhány tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

2020.11.29 14:20MTI

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg az Európai Parlament (EP) európai hajléktalanság felszámolásáról szóló javaslatát.

Az ellenzéki politikus vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EP 647 igen, 13 nem szavazattal és néhány tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Az Európai Néppártból érkezett tartózkodások mind a fideszes EP-képviselőktől származtak - tette hozzá.

Ujhelyi István kiemelte: Magyarországon több tízezer hajléktalan van, a szociális ellátórendszer viszont csak néhány ezer ember befogadására képes.

A magyar kormány két évvel ezelőtt "belerúgott" a hajléktalanokba, amikor kriminalizálta a hajléktalanságot, és rendészeti eszközökkel próbálta megoldani a kérdést - mondta a képviselő, aki szerint a problémát letagadva, a rendőrség eszközeit használva nem lehet megoldani ezeknek az embereknek a helyzetét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt még több ember kerülhet az utcára, pedig a "lakhatás alapvető emberi jog."

Az EP által elfogadott stratégia célja, hogy 2030-ra felszámolja a hajléktalanság problémáját az Európai Unióban. Ehhez a javaslat szerint folyamatosan nyomon kell követni az érintetteket, létre kell hozni egy uniós keretrendszert, amely segít felszámolni a hajléktalanságot, valamint a tagállamoknak felelősséget kell vállalniuk a probléma megoldásáért, biztosítaniuk kell az egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz, a hajléktalanokat segítő civil szervezeteknek pedig pénzügyi támogatást kell adni - ismertette a javaslatot a képviselő.

Ujhelyi István arra kérte a Fidesz EP-képviselőit, magyarázzák meg, hogy miért nem támogatták ezt az állásfoglalást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.