Koronavírus

Folyik a tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben

A tesztelés célja egyrészt az emberek életének, egészségének védelme, másrészt, hogy pontosabb képet kapjanak egyes szakmai csoportok átfertőzöttségéről.

2020.11.26 14:38MTI

Folyik a tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben, az első eredmények jövő hét elején várhatók - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

György István közölte: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végzik a tesztelést, az általános iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe tesztelő csapatok mennek. Több mint kétezer egyetemista, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkezők, például védőnők végzik a tesztelést, egy-egy csapat két egyetemistából, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből áll.

Hozzátette: a tesztelés célja egyrészt az emberek életének, egészségének védelme, másrészt, hogy pontosabb képet kapjanak egyes szakmai csoportok átfertőzöttségéről, így az intézményekben biztonságosan folyhasson a munka, a szülők tovább tudjanak dolgozni, a magyar gazdaság tovább működhessen.

A tesztelés ingyenes és önkéntes, de kérik az érintetteket, hogy maguk és környezetük biztonsága érdekében vegyenek részt a tesztelésen. Aki jelen van és aláveti magát a tesztelésnek, azt tesztelni fogják - mondta György István.

Közlése szerint a tesztelés eddigi tapasztalatai rendkívül pozitívak: az érintett intézmények dolgozóit megnyugtatja, biztonságérzettel tölti el, a vizsgálatokat végző egyetemisták pedig lelkesek, átérzik a feladat súlyát.

Hozzátette: a tesztelés első szakasza pénteken zárul le, eredményei jövő hét elején várhatók, a tesztelés jövő héten folytatódik.

Az államtitkár megjegyezte, hogy egyes pártok politikai haszonszerzés céljából álhíreket terjesztenek, például, hogy a tesztelésben résztvevőknek nem megfelelő a védőfelszerelésük, nem biztosítanak nekik étkezést, ez azonban nem igaz. A résztvevők kapnak megfelelő védőfelszerelést és biztosítják számukra az étkezést, szállítást és szükség esetén a szállást is.

György István arra kérte a pártokat, hogy tartózkodjanak a tesztelés akadályozásától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.