Október 23.

A felsőoktatás autonómiájáért tüntettek Budapesten

A járvány miatt visszafogottan zajlottak az 1956-os állami megemlékezések.

2020.10.24 10:02MTI

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak szervezésében pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

A "Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés '56-ról" címmel meghirdetett demonstráció keretében a tömeg az '56-os forradalom egyik szimbolikus helyszíne, a Műegyetem elől vonult az SZFE Rákóczi úti épülete elé.

Az egyetemisták megmozdulásához csatlakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

MTI/Mónus Márton

Vilmos Noémi, az SZFE hallgatói nevében - Orbán Viktor kormányfőhöz címezve szavait - azt mondta, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges.

2020. október 23-án ismét sokan gondoljuk úgy, hogy Magyarország sajnos nem teljesít valami jól. Egyre többen nemcsak gondolják, hanem húsukba vágva érzékelik is. Már ki sem látunk a bajból, amelyet önök okoztak - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a kormány felelősséggel tartozik azért, hogy az "eltussolás, elhazudás, megzsarolás" helyett megoldja az ország problémáit.

A Titkos Egyetem összegyetemi szerveződés képviselői, Fülöp Barnabás és Simonyi Lengyel Mira arra figyelmeztettek, hogy ami az SZFE-vel történik, az más egyetemekkel már megtörtént, vagy meg fog történni.

Ami most folyik, az hatalmi terjeszkedés, és a modellváltás mindenkit el fog érni. Minőségi felsőoktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, ám ezt a hatalom nem garantálja - hangzott el.

"Ne féljetek kiállni az egyetemekért, szerveződjetek, cselekedjetek!" - szólítottak fel a szónokok.

MTI/Mónus Márton

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője kijelentette, hogy a kormány módszeresen számolja fel a szakmai műhelyek autonómiáját.

Így történt ez az oktatás centralizálásakor is, vagyis a döntések az intézményektől távol, a minisztériumokban születnek. Nem autonóm állampolgárok nevelése a cél, hanem a normakövetés. A hatalomnak nem kiművelt emberfőkre, hanem jogfosztott rabszolgákra és feltétel nélküli hívekre van szüksége - tette hozzá.

Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül - mondta Nagy Erzsébet.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének alelnöke úgy fogalmazott: elég volt a diktátumokból, az arroganciából, az agymosásból és a jogfosztásból.

Mindenkinek joga ellenállni az erőszak ellen. Márpedig, ahogy a hatalom berúgta az SZFE kapuját, az erőszak - tette hozzá.

Szkaliczki Andrea orvos átgondolatlannak nevezte az egészségügyi jogviszonyról szóló törvényt.

Ugyan a hálapénz megszüntetése és a béremelés támogatandó cél, ám a másodállások korlátozása számos helyen az egészségügyi ellátás megszűnéséhez vezethet, a dolgozók átvezénylése pedig elfogadhatatlan - jelentette ki.

Horváth Aladár, a Civil Roma Parlament elnöke felidézte az 1956-os forradalom roma hőseinek emlékét.

Amikor a demonstrálók az Urániához értek, a menet vége a Ferenciek terénél járt. A tüntetők a Március 15. téren fáklyákat gyújtottak, illetve lyukas zászlókat és az egyetemi ellenállást jelképező piros fehér szalagokat lobogtattak. A tömeg többször skandálta a "szabad ország, szabad egyetem" rigmust.

A transzparensek szerint a demonstrálókat támogatták a Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Műegyetem hallgatói.

A demonstráción az '56-os forradalom és szabadságharc emlékét irodalmi műsorral idézték fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.