Népszavazás

Az NVB nem hitelesítette a felsőoktatási vezetőkről szóló népszavazási kezdeményezéseket

A kérdéseket magánszemélyek nyújtották be.

2020.10.23 07:30MTI

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a felsőoktatási intézmények vezetőinek megválasztásáról szóló népszavazási kezdeményezéseket csütörtöki ülésén.

A kérdéseket magánszemélyek nyújtották be hitelesítésre. Varga Norbert - és Herczeg Zoltán ezzel tartalmilag megegyező kérdése - arra irányult, hogy a részben vagy egészben állami költségvetésből finanszírozott felsőoktatási intézmények vezetőinek megválasztásánál az intézmény fenntartójának, alkalmazottainak és hallgatói önkormányzatának egységesen egyharmad-egyharmad szavazati joga legyen.

Az NVB többsége megtagadta a kezdeményezések hitelesítését, mondván, nem feleltek meg az egyértelműség követelményének. A felsőoktatási törvény ugyanis jelenleg magasabb vezetői és vezetői megbízás között tesz különbséget, a kérdésben foglalt "vezető" kifejezés tehát nem feleltehető meg a jelenlegi szabályozásnak, a két kategória különböző kört jelöl. Ezért sem a jogalkotó, sem a választópolgárok számára nem egyértelmű, a kérdések valójában kikre vonatkoznak. A kérdések azt sem tisztázzák, a már jelenleg öt évre kinevezett vezetők tekintetében a népszavazás hároméves kötőerejére figyelemmel milyen változást hozna a javaslat.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet a Kúriához fordulni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.