EU-jog

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a Kúria elnökének jelölése miatt

Szerintük ő Polt Péter jobbkeze.

2020.10.10 18:18MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottsághoz fordul azért, hogy "Polt Péter jobbkeze" ne lehessen a Kúria elnöke - mondta a párt európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

Rónai Sándor úgy fogalmazott, "döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének".

"Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni" - húzta alá.

A politikusa közölte, az Európai Bizottságnak jogában áll azt kérni a magyar kormánytól, hogy "függessze fel ezt a pártállami kinevezést".

A DK emellett a Velencei Bizottságot is tájékoztatja a történtekről, amilyeneket dél-amerikai banánköztársaságokban, Oroszországban és Türkmenisztánban lehet csinálni, de Európában nem - tette hozzá.

Rónai Sándor szerint Varga Zsolt András "ezer szállal kötődik Polt Péterhez és a Fideszhez" és már akkor "az Orbán-rendszer része volt, amikor az első kormánya alatt az ügyészség futni hagyta a fideszes bűnözőket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.