EU

Szijjártó: Jourová kijelentései nem befolyásolják a magyar-cseh viszonyt

Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal.

2020.10.10 18:45MTI

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének Magyarországot bíráló kijelentései nincsenek semmilyen hatással a magyar-cseh kapcsolatokra - mutatott rá a külgazdasági- és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Lidové Noviny című cseh napilap.

"Szeretném leszögezni, hogy Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjük. Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal" - jelentette ki Szijjártó Péter, aki hétfői prágai látogatása során adott interjút Léko Istvánnak, a konzervatív cseh újság főszerkesztőjének.

"A mi kitűnő kétoldalú kapcsolatainkat ez az ügy semmilyen mértékben és semmi módon nem befolyásolja" - húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

Közölte: Jourová nagyon durva dolgokat mondott, amelyek messze túllépik azt a határt, amelyet még elfogadható.

"Betegnek nevezni a magyar demokráciát? Ez minden határt túllép!" - szögezte le Szijjártó. Rámutatott: Jourová csak liberális ellenzéki forrásokból tájékozódott és "teljesen figyelmen kívül hagyta a tényeket".

A miniszter szerint eljött az ideje annak, hogy Brüsszelbe is visszatérjen a kulturált párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szelleme.

A magyar külpolitikának a kölcsönös tisztelet az alapját jelenti - szögezte le.

"Magyarország ezeréves államisággal rendelkezik, elvárjuk a tiszteletet irántunk, és természetesen ezt mi is megadjuk másoknak. Brüsszel azonban ezt a tiszteletet az utóbbi egy-két évben nem adta meg a magyar nemzetnek" - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági- és külügyminiszter az interjúban úgy vélte: a politikai támadásokkal Brüsszel megpróbálja büntetni Magyarországot az illegális migráció kérdésében elfoglalt álláspontja miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.