Illegális bevándorlás

Szakértő: számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak

A csomag fontos elemének szánt, kitoloncolásról szóló résznek több csapdája is van.

2020.09.30 03:30MTI

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint a csomag fontos elemének szánt, kitoloncolásról szóló résznek több csapdája is van. Az új csomagban a tagállamok vállalják, hogy egy illegális bevándorló kitoloncolását és a fogadó országba történő visszautaztatását néhány hónap alatt megszervezik - mondta, rámutatva: nem tudni, ezalatt a kitoloncolásra várókat el lehet-e majd táborokban helyezni, vagy döntő részük eltűnik, mint Nyugat-Európában.

Hangsúlyozta: egyelőre az is kétséges, hogy a papírok nélküli bevándorlókat az állítólagos származási országaik visszafogadják-e majd.

A tervezetben szerepel egy olyan megoldás is, miszerint ha az unió bármely tagországa válsághelyzetet hirdet a migráció miatt, akkor a területére érkező illegális bevándorlókat egyfajta arányszámítás szerint szét kell osztani a tagországok között - közölte Horváth József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.