Koronavírus-járvány

Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után jönnek haza

Az Operatív Törzs hagyta jóvá.

2020.09.27 17:46ma.hu

"Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza Magyarországra azok, akik hazajönnek szavazni" – adta hírül az RMDSZ. Ezt a romániai magyar párt kérte, és a magyar Operatív Törzs hagyta jóvá.

A hazautazók bármelyik magyar-román határátkelőhelyen vasárnap reggel 8 óra és hétfő reggel 9 óra között korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra. Ehhez a választáson való részvételt a személyi igazolványon lévő kisméretű matricával (VOTAT) kell igazolniuk - számolt be róla a 444.

Menczer Tamás államtitkár a csatolt videóban arról beszél: a magyar kormánynak fontos, hogy minden érintett részt tudjon venni a vasárnapi román helyhatósági választáson, ezért az Operatív Törzs úgy döntött, hogy a kettős állampolgárok és az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román állampolgárok (illetve gyerekeik) az összes határátkelőhelyen korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra vasárnap reggeltől hétfő reggelig.

Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Lakosságarányosan továbbra is kiugróan magas Romániában a fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, a járvány lakosságarányos terjedési sebessége viszont nagyjából megfelel az uniós átlagnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.