Mit szeretnének a budapestiek?

Utakra, kórházakra, közlekedésre igen, kultúrára nem költenének a fővárosiak

Az utak, a hidak és a kórházak felújítására, valamint a tömegközlekedés támogatására több pénzt, a színházakra, a múzeumokra, a fürdőkre és a nagyrendezvényekre pedig kevesebbet költenének a budapestiek.

2008.01.22 15:30MTI

Az utak, a hidak és a kórházak felújítására, valamint a tömegközlekedés támogatására több pénzt, a színházakra, a múzeumokra, a fürdőkre és a nagyrendezvényekre pedig kevesebbet költenének a budapestiek - ismertette egy múlt év végi közlemény-kutatás eredményét kedden tájékoztatón Demszky Gábor és Lakos Imre.

A főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának SZDSZ-es elnöke egyaránt fontosnak, a most zajló költségvetési tervezés során jól hasznosíthatónak nevezte a Medián felmérését, amely döntően visszaigazolta a városvezetés eddigi tevékenységét, jövőbeni szándékát. A kétezer fős mintán végzett felmérés szerint a kérdezettek 83 százaléka fontosnak, nagyon fontosnak tartja a 4-es metró építését, amit az ellenzékre szavazók 77 százaléka is támogatott. A pártpreferenciákat vizsgálva a felmérés megállapította, hogy a fővárosban a Fidesz és az MSZP támogatottsága (41-40 százalék) nagyjából azonos, az SZDSZ-é pedig az országos átlagnál lényegesen magasabb, 8 százalék volt.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a felmérés alapján a budapestiek a városüzemeltetés feladatkörébe tartozó problémákat tekintik a legfontosabbnak. Hozzátette: a kutatást jól hasznosíthatja majd politikustársa a szakbizottsági munkájában. A főpolgármester leszögezte, hogy Lakos Imrét olyannak ismeri, mint aki munkája során nagyon gyakran vállal konfliktusokat. Ezeket azonban az általa a főváros szempontjából fontosnak tartott ügyekért vállalja. Demszky Gábor rámutatott, hogy ha most tartanának önkormányzati választást, akkor még jobban alakulna a kormánypártok támogatottsága.

Mint mondta, ennek ellenére nincs okuk arra, hogy elégedetten hátradőljenek, de arra sem, hogy elbizonytalanodjanak. A városvezető a 4-es metróval kapcsolatos felmérési megállapításokat az egyik leglényegesebbnek tartotta. Úgy vélte, mivel kormánypárti és ellenzéki oldalról egyaránt igen jelentős a beruházás támogatottsága, ezért olyan módon tudják azt folytatni, hogy a budapestiek jelentős többségét, szimpátiáját bírják. Az összes probléma megoldásában ez a rokonszenv kísér, támogat bennünket - jegyezte meg.

Lakos Imre a kutatást részletezve meglepetésének adott hangot néhány eredmény miatt. Szerinte a közvéleménynek a politikusokétól néhol eltérő álláspontja "egy kicsit józanabb gondolkodás felé terelheti" a döntéshozókat. A meglepetések közt említette, hogy az emberek a költségvetési támogatásban részesítendő célok végére sorolták a kulturális ügyeket. Ezek pedig egy világváros számára nélkülözhetetlenek - mondta. A múlt évben zajló beruházások közül a megkérdezettek az M0-ás építését tartották a legfontosabbnak.

Ezt követték az útfelújítások, a 4-es metró építése és a 2-es metró korszerűsítése. A sort az elnök számára ugyancsak meglepő módon a kerékpárutak és a csepeli szennyvíztisztító építése, valamint a Combinó-villamosok vásárlása zárta. A következő évekre tervezett fejlesztések közül szintén a közlekedési jellegűeket, az út-híd felújítást, a metróépítést és a kórházfelújítást sorolták az élmezőnybe az emberek, a kulturális, turisztikai jellegűeket pedig hátra.

Az összes megkérdezetteknek valamivel több mint a fele értett egyet azzal, hogy lakott területen éjszaka és hétvégén is dolgozzanak a munkások. Míg a kerékpársávok kialakítását alig, az autóbuszsávok létesítését a megkérdezettek döntő többsége támogatta, tehát az autósok is indokoltnak tartják ezt - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva Lakos Imre közölte, ha a hétvégén nem lenne a XI. kerületben időközi országgyűlési választás, amelyen ő is indul, akkor semmilyen politikai aktualitása nem lett volna annak, hogy azt az iskolát, amelyben az ő fia is tanul, egy alapítvány kívánja működtetni a jövőben.

Hangoztatta, hogy amikor egy kampányban egy jobboldali újság az ő 14 éves gyermekét használja politikai eszköznek, azt nem tartja "sem kereszténynek, sem polgárinak, sem gusztusosnak". Sokkal inkább "mocskos, szemét és aljas dolog" - szögezte le. Egyébként szerinte iskolaügyben a legjobb megoldást keresi a kerület, amelynek alpolgármestereként nem is ő foglalkozik ezzel az üggyel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.