Koronavírus-járvány

Azonnali tömeges és ingyenes tesztelést sürget az MSZP

Az intézményrendszer képes akár tízezer tesztet is elvégezni egy nap alatt, ezért "az egyetlen felelős döntés" az azonnali tömeges és ingyenes tesztelés.

2020.09.12 12:56MTI

Arra kéri az MSZP az országos tisztifőorvost, hogy rendelje el az azonnali tömeges és ingyenes tesztelést a szociális ágazatban dolgozók, a bentlakásos idősotthonokban élők és a magyar munkavállalók számára.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az aktív fertőzöttek száma "borzasztó dinamikával növekszik": pénteken hétszáznál is több új fertőzöttet azonosítottak, míg a tavasszal a legnagyobb szám még 210 volt.

Az intézményrendszer képes akár tízezer tesztet is elvégezni egy nap alatt, ezért "az egyetlen felelős döntés" az azonnali tömeges és ingyenes tesztelés - vélekedett.

A protokoll szerint azok a munkavállalók, akiknél koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, két negatív teszt után járhatnak újra dolgozni. A magyar emberek nem tudják saját költségvetésükből kigazdálkodni a tesztek több tízezer, családok esetén akár több százezer forintos árát, és a kéthetes karantént sem tolerálják - mondta.

Rámutatott: az alaptörvény szerint minden embert megillet az emberi méltósághoz, élethez, a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog.

Korózs Lajos úgy fogalmazott: "reméljük, hogy nem az vezérli az országos tisztifőorvost, mint tavasszal, hogy az intézményekre gyakorlatilag rázárta az ajtót, és a vírust bent tartották."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.